Інше > Корисні поради > Новини

ЗНАЧЕННЯ РАЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ ПІДТРИМКИ ЗДОРОВ’Я МОЛОДІ

ЗНАЧЕННЯ РАЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ ПІДТРИМКИ ЗДОРОВ’Я МОЛОДІ. молодь за здоров'я, раціональне харчування

Здоров’я – багатогранне поняття, це стан фізичного, психічного та соціального благополуччя, це гармонійна сукупність фізичних, психічних, емоційних, розумових функцій.
Учені встановили, що стан здоров’я людини залежить від багатьох чинників, які об’єднуються в чотири групи, кожна з яких має різний за значенням вплив: генотип людини на 20% визначає її здоров’я; стан навколишнього середовища (чинники довкілля) – на 20%; рівень розвитку системи охорони здоров’я – на 10%; спосіб життя – на 50%. Тобто, найбільший вплив на стан здоров’я людини справляє її спосіб життя, важливим компонентом якого є харчування.

Особливості харчування молоді

  • дисбаланс між надходженням енергії з продуктів харчування та енерговитратами (це призводить до дистрофії або ожиріння);
  • якісна неповноцінність та незбалансованість їжі за хімічним складом, наслідком чого стає поширеність недостатності вітамінів, мінеральних речовин та ін.;
  • порушення режиму харчування (найчастіше спостерігаються відмова від сніданку або іншого прийому їжі);
  • ігнорування повноцінної їжі, заміна повноцінної їжі кондитерськими виробами і цукерками, бутербродами, хотдогами тощо;
  • вплив реклами щодо вживання “надзвичайно корисних” продуктів харчування (рафіновані продукти, різноманітні концентрати, солодкі газовані напої, напівфабрикати, продукти фритюрного способу приготування тощо);
  • вживання значної кількості газованих напоїв, штучних (сурогатних) напоїв, які є сумішшю води, цукру або замінника цукру, ароматизатора, харчового барвника;
  • вживання тонізуючих напоїв у значних кількостях протягом дня (кава, міцний чай, напої з горіху кола тощо);
  • початок вживання алкоголю, частіше пива, вина;
  • використання незвичайних комбінацій або сумішей продуктів і страв, що суперечать традиціям (проте такі дивацтва необов’язково повинні оцінюватися негативно, нерідко вони є доцільними з погляду теорії раціонального харчування);
  • наявність негативної дії факторів довкілля (вплив радіаційного чинника тощо).

Наслідками негативних тенденцій у харчуванні стають захворювання шлунково-кишкового тракту (гастрити, виразкова хвороба, закрепи, холецистит), ожиріння, алергічні  та інші захворювання, які виникають у молодому віці.

Для того,щоб почувати себе здоровим потрібно правильно харчуватись,адже це необхідний компонент нашого здоров’я. Розгянемо продукти,які допомагають нашому організму легко функціонувати:

                       Основні групи продуктів харчування:

  1. Молоко та молочні (кисломолочні) продукти харчування.
  2. М’ясо та м’ясопродукти.
  3. Риба, продукти моря.
  4. Яйця та яєчні продукти.
  5. Продукти переробки зерна.
  6. Овочі, фрукти, ягоди.
  7. Кондитерські вироби, солодощі.
  8. Напої Режим харчуванняРозумно вибраний режим харчування сприяє оптимальному емоційному настрою, працездатності та оберігає від хвороб.

    В основу раціонального режиму харчування покладено 4 принципи:

    1. Харчування має бути регулярним (приймання їжі в певні години).
    2. Приймання їжі має бути розподілене протягом дня на декілька прийомів.

    Найбільш раціональним та корисним для здоров’я визнаний режим вживання їжі 4–5 разів на день. Оптимальна тривалість перерв між прийомами їжі повинна становити 3–4 години.

    1. Кожен прийом їжі має бути максимально збалансованим.
    2. Кількість їжі має відповідати фізіологічним потребам та бути різною у різний час доби, тобто у різні прийоми.

 

Кожен з нас хоче бути здоровим та щасливим. Та ми повинні пам’ятати,що все залежить тільки від нас самих, то ж ведіть здоровий спосіб життя,правильно харчуйтесь та робіть добрі справи. І пам’ятати,кожен новий день є неповторним!!!

 

 

 

 

Література

 

ЗНАЧЕННЯ РАЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ ПІДРИМКИ ЗДОРОВ’Я МОЛОДІ

Автори:

О. В. Кузьмінська,старший викладач кафедри гігієни харчування Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця, канд. мед. наук,М. С. Червона, лікар Київського міського центру здоров’я

 

,